Parkování hybridů v Praze. Férové řešení nebo podvod?

9. 08. 2018 13:27:34
Vedení Prahy v uplynulých měsících schválilo volné parkování hybridů po celém městě, bez ohledu na zóny. Ukazuje se však, že pravidla jsou nastavena velmi podezřele a na povolení dosáhnou pouze vybraní zájemci.

Vedení magistrátu hlásí: když si pořídíte hybrid (tj. automobil s kombinovaným benzínovým a elektro motorem), máte parkování po Praze zdarma. Bez zón a omezení. Jeden nemusí být zrovna průkopník eko technologií aby zpozorněl. Možnost parkovat v hlavním městě po letech jako normální člověk je totiž nadmíru lákavá.

Jenže jak se ukazuje, musíte si koupit ten "správný" hybrid. Nebo lépe řečeno hybrid od té "správné" automobilky. Podle vedení magistrátu totiž máte na parkování nárok pouze tehdy, pokud se Váš hybrid dá přepínat do výhradně elektrického režimu. Jinak řečeno, Vaše auto musí mít jakýsi "čudlík" (ať už fyzicky či elektronicky), který zmáčknete a auto pojede výhradně na elektřinu.

Říkáte si jasně, to dává smysl. Jenže nedává.

Jak mi bylo řečeno na několika místech, na nastavení parametrů, včetně povinnosti mít onen "čudlík", se podílela Toyta a Lexus (tvoří jeden koncern). A světe div se, zmíněný "čudlík" mají takřka výhradně pouze Toyoty a Lexusy! Fór je navíc v tom, že tento "čudlík" u nich stejně nelze prakticky používat, protože jejich auta jsou schopna při jeho aktivaci ujet na elektřinu maximálně 2 km. Pokud tedy jedete cestu delší než 2 km, stejně musíte "čudlík" po ujetí této vzdálenosti vypnout a jet na benzín. Nebo auto odstavit a dojít pěšky.

Podmínka "čudlíku" se stává zcela absurdní (a značně podezřelá) pokud se podíváme na konkurenční hybridní vozy. Třeba Kia a Hyundai se ve svých hybridech obejdou i bez něj. Jenže to znamená, že z pohledu magistrátu mají jejich vlastníci smůlu. Co na tom, že jejich hybridní systémy fungují stejně a co do ekologičnosti jsou na tom s Toyotou a Lexusem srovnatelně. Třeba taková Kia Niro drží titul "ekologické auto roku 2017" a je zapsána v Guinessově knize rekordů (světové i české) jako nejúspornější hybrid. Jenže smůla. Jízdu na elektřinu a benzín si tahle Kia řídí optimálně sama dle situace a onen "zázračný" čudlík nemá. Ten "čudlík", který je sice v praktickém životě k ničemu, ale dokáže Kiu a další kompletně vymazat z mapy, protože lidé z Prahy si je zkrátka nemohou koupit (chtějí-li mít nárok na volné parkování).

Je zřejmé, že nastavení podmínek ze strany magistrátu je velmi podivné. A že spíše než o čistý vzduch zde šlo o úplně jiné věci. Vítězové jsou jasní (Toyota a Lexus), stejně tak poražení (ostatní automobilky + zákazníci). Podmínky, za kterých byla pravidla nastavena, jsou zcela netransparentní a nikdo vlastně neví, jaká vozidla jsou z pohledu vedení magistrátu přijatelná, a jaká nikoliv.

Závěrem proto dvě poznámky:

1) Situaci hodláme řešit, neboť takto nastavená pravidla nedávají smysl. Výsledkem je bezdůvodné znevýhodnění vlastníků některých hybridů a pokřivení trhu s automobily.

2) Do té doby než magistrát narovná podmínky, ověřte si, zda Vámi vybraný hybrid má nárok na parkování zdarma. Nyní se totiž můžete velmi lehce spálit.

Autor: Pavel Šutka | čtvrtek 9.8.2018 13:27 | karma článku: 24.38 | přečteno: 1381x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Praha a střední Čechy

Michal Merhaut

Když do Kolína přijely tanky…

Zatímco severomořským pobřežím se linuly tóny Kmochových skladeb v podání dechové hudby Veřejného požárního útvaru v Kolíně, do překročení československých hranic prvními jednotkami okupačních vojsk zbývalo jen pár hodin.

23.8.2022 v 9:05 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 182 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Anime, Cosplay, Fursuit, zábava puberťáků?

Možná, že už víte, co se u nás doma děje a jak začal příběh mého života s transgender puberťákem.....

22.8.2022 v 10:27 | Karma článku: 13.58 | Přečteno: 627 | Diskuse

Michal Merhaut

Kolínské jaro 1968

Generační obměna členů KSČ a hospodářské zaostávání Československa za západními zeměmi vedlo v 60. letech k nutnosti reforem a k pozvolnému uvolňování tuhého totalitního režimu.

22.8.2022 v 9:51 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 160 | Diskuse

Michal Merhaut

Reflexe roku 1968 v obecních kronikách

Obecní kroniky zaznamenávají události lokálního významu, ať už je to budování vodovodu, úspěchy místního fotbalového mužstva apod.

21.8.2022 v 10:34 | Karma článku: 12.54 | Přečteno: 250 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Vyznání MARKOVI

Moc ráda se zamilovávám. Opakovaně, vášnivě, bezhlavě a neustále se zamilovávám do věcí, barev, lidí, dobrého jídla, vína, měst a zemí, bot, neobvyklých hodinek, knih (ne nutně v tomto pořadí) a do stovek dalších oblastí.

11.8.2022 v 15:24 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 433 | Diskuse
Počet článků 14 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1285

Advokátní koncipient, momentálně připravující se na advokátní zkoušky. Nejoblíbenějším oborem ústavní právo, kterému se na katedře ústavního práva Univerzity Karlovy nadále věnuje jako doktorand. Autor publikace věnující se přímé volbě prezidenta.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...