Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

O74t40a 37K84i26n30c

2. 1. 2018 13:34

Celkem zajímavá analýza. Je však zapotřebí brát v úvahu, že výsledky předvolebních průzkumů STEM, MEDIAN. SANEP a dalšími agenturami se poněkud liší. Je fakt, že předvolební průzkumy se často dost liší od konečných výsledků voleb. Vzpomínám si, když před časem kandidoval nějaký člověk, tuším za Stranu důchodců, předvolební průzkumy jim prorokovaly přes 10%, nakonec tato strana nedostala ani potřebných 5% a on podle sázky musel snísti nějakého brouka. Ale za analýzu i přes moje výhrady máte ode mne karmu. Dík.

0 0
možnosti
Foto

Průzkumy se staly prostředkem volebního boje, kdy propaganda aranžuje požadovaný volební výsledek. Mělo by bát zakázáno jejich zveřejňování minimálně tři měsíce před volbami.

1 2
možnosti

O48t94a 45K56i45n28c

2. 1. 2018 13:11

Vy jako kovaný zastánce komunistů byste rád zakazoval, to už máte v povaze.

1 0
možnosti

Pane autore, z vašeho blogu vyplývá, že vy nic nevíte o průzkumech! Tedy o těch seriozních, dělaných zavedenými firmami bez zakázky politických stran (Median, CVVM, STEM atd. atd.). Podtrhuji průzkumy bez zakázky!

Váš zásadní problém je, že ztotožňujete průzkum přiznaných preferencí obyvatel s výsledky voleb, tedy se skutečnou volbou! Proboha, jak mají zkoumající agentury donutit tazatele, aby se nestyděli za to, že volí třeba komunisty a vyjádřili to předem v průzkumech poctivě?

Za druhé najděte si třeba webové stránky Centrum pro výzkum veřejného mínění ČSAV a tam máte podrobnosti, jak se skládá a vybírá tazatelská síť, jaká je snaha obsáhnout celou republiku a všechny vrstvy. A buďte ubezpečen, že u poctivého vzorku cca 1000 tazatelů (poctivě vzpovídaných po celé republice) je statistická chyba 1 - 2 %. Ale již taková agentura SANEP, která se chlubí desetitisíci respondentů je nepoctivá v tom, že se dotazuje přes internet, tedy přes skupinu lidí sedících u počítačů a majících náladu se tam angažovat - tam přece musí chybět důchodci a lidé, co je počítač otravuje.

Za třetí nejhorší chybou jsou kecy novinářů při publikování výsledků. Výsledky typu "Volby podle průzkumu vyhraje ta a ta strana!" jsou nejhorší, protože takto to nikdy solidní agentura neprezentuje. Navíc novináři většinou nerozlišují výsledky preferencí všech dotázaných a výsledky průzkumu lidí, kteří napevno slíbili volit.

Atd. atd. atd. - pane autore, přečtěte si něco o tom.

1 0
možnosti

Topolánek:

-----

Prosinec 15,0 %

Prosinec 2,5, %

8-o;-D

2 0
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1502x
Advokátní koncipient, momentálně připravující se na advokátní zkoušky. Nejoblíbenějším oborem ústavní právo, kterému se na katedře ústavního práva Univerzity Karlovy nadále věnuje jako doktorand. Autor publikace věnující se přímé volbě prezidenta.

Seznam rubrik