Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volba prezidenta - Díl 10 - Porušuje Zeman zákon když tají své sponzory?

V dnešním blogu se podíváme na pověstné (ne)vedení kampaně stávajícího prezidenta republiky a ukážeme si, jakou fintu Hrad vymyslel, aby zakryl skutečné sponzory kampaně.

Miloš Zeman dříve oznámil, že nepovede prezidentskou kampaň. Vynechme nyní jeho návštěvy regionů, nebo účast v diskuzních pořadech. Zákon zde přesné vymezení nepřináší a jasno nemá ani Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí (ÚDHPSH). Osobně, neumím si představit, že do finančních limitů pro kampaň budeme počítat návštěvy úřadující hlavy státu v regionech a setkávání s občany. Zvláště, pokud tak činí po celou dobu výkonu své funkce.

Skutečný problém nastává, pokud jde o billboardy a letáky, které se vyrojily jako houby po dešti. Zde je jasné, že o kampaň jde. Zeman však přesto tvrdil, že s touto aktivitou nemá nic společného. Což je nesmysl.

Za kampaní stojí spolek ,,Přátelé Miloše Zemana", jehož předsedou je, nikoliv překvapivě, hradní kancléř Mynář. Spolek byl založen již v roce 2008, a to lobbistou a Zemanovým poradcem M. Šloufem. Účelem spolku bylo získat pro Zemana prezidentský úřad, což se v roce 2013 skutečně podařilo. 

Před letošními volbami tedy začal Mynářův spolek nově sloužit jako subjekt, který za Zemana formálně povede kampaň, což Zemanovi umožní okázale tvrdit, že on sám oficiálně žádnou kampaň nevede. Jenže ouha. Zákon zná pro případ vedení kampaně třetí osobou dva postupy, které se liší podle toho, zda se tak děje se souhlasem kandidáta, či nikoliv. V případě vedení kampaně bez výslovného souhlasu Zemana (což byl původně prezentovaný záměr) by se spolek musel zaregistrovat, vést transparentní účet, a za kampaň by mohl utratit maximálně 1 mil Kč. Což je limit, který tento spolek vzhledem ke stovkám objednaných billboardů bezpochyby mnohonásobně překročil. Když si tuto nepříjemnost na Hradě uvědomili pánové, začali náhle tvrdit, že kampaň je vedena se souhlasem prezidenta.

A tím se situace změnila. Pro kampaň vedenou třetí osobou se souhlasem kandidáta totiž platí, že tato osoba se registrovat nemusí, nemusí mít ani transparentní účet a veškeré výdaje, které na kampaň vynaloží, se započítávají přímo do výdajového limitu prezidentského kandidáta, který činí 50 mil Kč. Jednoduše řečeno, třetí osoba nevede kampaň nezávisle, ale dle dohody s kandidátem a v rámci jeho finančního limitu.

Za normálních okolností by tento postup, kdy spolek vede kampaň se souhlasem Zemana, nedával smysl. Vést kampaň se souhlasem kandidáta totiž znamená, že vámi vynaložené výdaje se započítávají do jeho limitu. Příklad: utratíte 1 mil Kč za letáky - váš kandidát může utratit již jen 49 mil Kč. Zatímco když kampaň vedete bez jeho souhlasu, na limit kandidáta nemají vaše výdaje vliv. Příklad: utratíte 1 mil Kč za letáky - váš kandidát může stále utratit celých 50 mil Kč. Celkový limit kandidáta se v takovém případě fakticky zvedá na 51 mil Kč. Pokud máte podobných podporovatelů třeba 20, rázem jste fakticky na limitu 70 milionů. 

V podání Hradu je však vedení kampaně Mynářovým spolkem za souhlasu Zemana i přes výše popsanou nevýhodu geniální tah. Proč? Tento postup má zásadní výhodu zmíněnou dříve v článku. Mynářův spolek, vede-li kampaň za souhlasu Zemana, nemusí zřídit transparentní účet a nemusí tak žádným způsobem prokazovat původ finančních prostředků použitých na kampaň. Je to tedy ideální způsob, jak zakrýt skutečné dárce prezidentské kampaně. Namísto, aby tito dárci, o nichž nevíme zhola nic, poslali peníze na Zemanův transparentní účet a byli tak dohledatelní, posílají tyto prostředky Mynářovu spolku, který jejich jména uveřejňovat nemusí. A tento spolek pak za Zemana formálně vede kampaň, byť je jasné, že ji Zeman ve skutečnosti vede sám. Mynářův spolek tak hraje roli bílého koně, který operuje s penězi určenými ve skutečnosti přímo pro Zemana, a to ve zřejmé snaze zakrýt původ peněz.

Geniální? Ano. V souladu se zákonem? Bohužel, ano. Fér? Posuďte sami.

Autor: Pavel Šutka | neděle 7.1.2018 8:02 | karma článku: 24,21 | přečteno: 669x
  • Další články autora

Pavel Šutka

Parkování hybridů v Praze. Férové řešení nebo podvod?

Vedení Prahy v uplynulých měsících schválilo volné parkování hybridů po celém městě, bez ohledu na zóny. Ukazuje se však, že pravidla jsou nastavena velmi podezřele a na povolení dosáhnou pouze vybraní zájemci.

9.8.2018 v 13:27 | Karma: 24,52 | Přečteno: 1381x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Pavel Šutka

Přímá volba – Díl -12 - Tragická kampaň druhého kola

Na jedné straně M. Zeman, který dokola opakuje: ,,Stop migraci a Drahošovi“. Na straně druhé J. Drahoš, který chce ,,změnu“, ale doteď nám neřekl jakou. O skutečných pravomocích prezidenta, které jsou zásadní, se mlčí.

22.1.2018 v 7:43 | Karma: 17,65 | Přečteno: 665x | Diskuse| Politika

Pavel Šutka

Volba prezidenta - Díl 11 - Jak volit, aneb dilema anti-zemanovců

V diskuzích se v poslední době objevuje spousta argumentů a ,,zaručených návodů" jak v tento pátek a sobotu volit, aby nevyhrál Miloš Zeman. Pojďme se na tyto ,,návody" podívat.

9.1.2018 v 8:04 | Karma: 21,13 | Přečteno: 784x | Diskuse| Politika

Pavel Šutka

Volba prezidenta - Díl 9 - Jak Horáček porušuje zákon

Dnes se podíváme na to, jak M. Horáček beztrestně porušuje povinnost zřídit a vést transparentní účet pro financování kampaně a jak se u toho ještě tváří jako nejtransparentnější kandidát ze všech.

4.1.2018 v 17:58 | Karma: 36,84 | Přečteno: 4253x | Diskuse| Politika

Pavel Šutka

Volba prezidenta - Díl 8 - Horáček a spolupráce s StB u soudu

Deset dní před koncem kampaně tu máme trestní oznámení týkající se prezidentského kandidáta M. Horáčka ve věci jeho údajné spolupráce s StB. Jaké je pozadí celé kauzy a jaký bude její dopad na kampaň?

3.1.2018 v 7:08 | Karma: 25,21 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1502x
Advokátní koncipient, momentálně připravující se na advokátní zkoušky. Nejoblíbenějším oborem ústavní právo, kterému se na katedře ústavního práva Univerzity Karlovy nadále věnuje jako doktorand. Autor publikace věnující se přímé volbě prezidenta.

Seznam rubrik