Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volba prezidenta - Díl 5 - Hrozí neoprávněné vyřazení některých kandidátů?

Hrozí nám opakování situace z první přímé volby, kdy Ministerstvo (možná neoprávněně) vyškrtne některé z kandidátů kvůli tomu, že údajně nedoložili 50.000 podpisů. A to bez toho, aby Ministerstvo podpisy vůbec zkontrolovalo.

Hned na úvod se musím pochlubit - v uplynulém týdnu jsem byl na téma prezidentské volby poprvé pozván do vysílání Českého rozhlasu. Mimo jiné na téma, kterému se věnuji v dnešním blogu. Třeba jste zaslechli...

Každopádně k věci. Je to přesně týden, kdy skončila lhůta pro sběr 50.000 podpisů a kdy kandidáti museli odevzdat své nominace společně s petičními archy na Ministerstvo vnitra. Nyní je na tahu právě Ministerstvo, které musí předložené podpisy zkontrolovat a rozhodnout, kdo bude k volbě připuštěn a kdo nikoliv. Podmínkou je, aby i po odečtu vadných záznamů zůstalo kandidátovi alespoň 50.000 platných podpisů.

Situace však není jednoduchá, neboť způsob kontroly odevzdaných podpisů je v naší zemi naprosto unikátní. A bohužel, ne právě v dobrém slova smyslu. Jako jediní v Evropě totiž nekontrolujeme všechny odevzdané podpisy, ale pouze jejich malou část. Jinak řečeno, stát kandidátům stanovuje nějakou povinnost, kterou však následně není schopen řádně zkontrolovat.

Ministerstvo vnitra totiž u každého z kandidátů kontroluje vzorek pouhých 8.500 podpisů. Pokud u tohoto vzorku zjistí chybovost menší než 3%, odečte od celkového počtu předložených podpisů pouze ty, které v této fázi prokazatelně zjistilo jako vadné. Pokud však chybovost přesáhne 3%, přistoupí ke kontrole druhého vzorku 8.500 podpisů. Pokud chybovost druhého vzorku činí pod 3 %, odečítají se od celkového počtu podpisů opět pouze ty, které byly prokazatelně zjištěny jako vadné. Pokud však i napodruhé přesáhne chybovost 3 %, procentuální chybovost obou vzorků se zprůměruje a pak se aplikuje i na zbylé, fakticky již nekontrolované podpisy. Dodávám, že při první volbě to byl případ všech kandidátů, tj. chybovost obou kontrolních vzorků u všech kandidátů přesahovala 3 %.

A tady nastává kámen úrazu. Pokud má dotyčný kandidát štěstí a do kontrolních vzorků jsou vybrány podpisové archy s nízkou chybovostí, má vyhráno. Nízká chybovost vzorků se totiž aplikuje i na zbylé nekontrolované podpisy a kandidát pravděpodobně projde. A to bez ohledu na to, že ze zbylých nekontrolovaných podpisů nemusel být platný ani jeden.

Pokud však bude mít smůlu a do kontrolních vzorků budou vybrány naopak podpisové archy obsahující větší množství vadných podpisů, má problém. Vysoká chybovost vzorku se totiž opět aplikuje na zbylé, nikdy nekontrolované podpisy. A takový kandidát pravděpodobně neprojde, neboť tato vysoká chybovost může mít za následek, že počet jím odevzdaných podpisů, které budou považovány za bezvadné, klesne pod 50.000. Nyní zase bez ohledu na to, že zbylé, nikdy nekontrolované podpisy, mohly být do jednoho v pořádku.

Závažnost problému dokládá zejména fakt, že v první přímé volbě byli hned tři kandidáti, kteří se po tomto přepočtu pohybovali těsně kolem hranice 50.000 podpisů. Neprošli T. Okamura (48.859) a V. Dlouhý (48.926). Naopak J. Bobošíková s počtem 50.810 podpisů těsně uspěla. Dodnes však vzhledem ke způsobu kontroly podpisů, který je založen pouze na částečné kontrole,není nikdo schopen říci, zda Bobošíková ve skutečnosti překonala hranici 50.000, nebo zda na ni naopak nedosáhli T. Okamura a V. Dlouhý.

Přijde Vám to absurdní? Ano, mně také. Je to však bohužel realita.

Má-li mít proto volba prezidenta větší váhu, je třeba tento postup kontroly podpisů na základě pravděpodobnosti jednoznačně změnit tak, aby se kontrolovaly všechny podpisy. O kandidátech na prezidenta totiž nemůže rozhodovat náhoda.

Autor: Pavel Šutka | úterý 14.11.2017 7:42 | karma článku: 22,29 | přečteno: 1765x
  • Další články autora

Pavel Šutka

Parkování hybridů v Praze. Férové řešení nebo podvod?

Vedení Prahy v uplynulých měsících schválilo volné parkování hybridů po celém městě, bez ohledu na zóny. Ukazuje se však, že pravidla jsou nastavena velmi podezřele a na povolení dosáhnou pouze vybraní zájemci.

9.8.2018 v 13:27 | Karma: 24,52 | Přečteno: 1381x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Pavel Šutka

Přímá volba – Díl -12 - Tragická kampaň druhého kola

Na jedné straně M. Zeman, který dokola opakuje: ,,Stop migraci a Drahošovi“. Na straně druhé J. Drahoš, který chce ,,změnu“, ale doteď nám neřekl jakou. O skutečných pravomocích prezidenta, které jsou zásadní, se mlčí.

22.1.2018 v 7:43 | Karma: 17,65 | Přečteno: 665x | Diskuse| Politika

Pavel Šutka

Volba prezidenta - Díl 11 - Jak volit, aneb dilema anti-zemanovců

V diskuzích se v poslední době objevuje spousta argumentů a ,,zaručených návodů" jak v tento pátek a sobotu volit, aby nevyhrál Miloš Zeman. Pojďme se na tyto ,,návody" podívat.

9.1.2018 v 8:04 | Karma: 21,13 | Přečteno: 784x | Diskuse| Politika

Pavel Šutka

Volba prezidenta - Díl 10 - Porušuje Zeman zákon když tají své sponzory?

V dnešním blogu se podíváme na pověstné (ne)vedení kampaně stávajícího prezidenta republiky a ukážeme si, jakou fintu Hrad vymyslel, aby zakryl skutečné sponzory kampaně.

7.1.2018 v 8:02 | Karma: 24,21 | Přečteno: 669x | Diskuse| Politika

Pavel Šutka

Volba prezidenta - Díl 9 - Jak Horáček porušuje zákon

Dnes se podíváme na to, jak M. Horáček beztrestně porušuje povinnost zřídit a vést transparentní účet pro financování kampaně a jak se u toho ještě tváří jako nejtransparentnější kandidát ze všech.

4.1.2018 v 17:58 | Karma: 36,84 | Přečteno: 4253x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V Černošicích spadlo do bazénku batole, skončilo podchlazené v nemocnici

24. dubna 2024  15:06

V Černošicích spadlo do zahradního bazénku 2,5leté dítě. Na místě zasahovali záchranáři, kteří jej...

Ficova vláda schválila zákon o veřejnoprávní televizi, z RTVS bude STVR

24. dubna 2024  13:08,  aktualizováno  15:04

Slovenská vláda ve středu schválila návrh zákona o Slovenské televizi a rozhlasu (STVR). Ten...

ANO bylo pro zvýšení zvýšení věku odchodu do důchodu, nelíbil se způsob

24. dubna 2024  14:43,  aktualizováno  15:03

Hrad zveřejnil záznam z jednání o důchodové reformě. Na té se zástupci vlády, ANO a Hradu shodli,...

Za pomoc známým s daňovými podvody dostal šéf finančního úřadu podmínku

24. dubna 2024  15:01

Krajský soud v Brně ve středu opětovně uložil podmíněný a také peněžitý trest bývalému řediteli...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1502x
Advokátní koncipient, momentálně připravující se na advokátní zkoušky. Nejoblíbenějším oborem ústavní právo, kterému se na katedře ústavního práva Univerzity Karlovy nadále věnuje jako doktorand. Autor publikace věnující se přímé volbě prezidenta.

Seznam rubrik